TEMA om MUS – Den tilbagevendende hovedpine
Står du over for at skulle afholde MUS samtaler, og er det en evindelig hovedpine hvert år, når topledelsen beslutter, at ”sådan gør vi, for det har vi altid gjort”
Så er der her hjælp at hente
Jeg har nemlig valgt at guide dig igennem processer, så både du, medarbejderen og virksomheden får det bedste udbytte. Det giver god mening.
MUS vil derfor være det gennemgående tema i denne måned.
Jeg vil allerede give dig noget med på vejen her i introduktionen:
Du skal tænke over, at du er leder HELE TIDEN. Dvs. at du ikke skal lægge i “banken” og give din medarbejder feedback for hele året til den ene samtale, som MUS lægger op til. Uanset om det er positivt eller negativt. Den daglige dialog skal du holde til det, den er: nemlig en daglig dialog.
MUS er den årlige begivenhed, der gerne skulle tilføre medarbejderen og dennes stilling en højere dimension, end den allerede er. Med andre ord skal der udvikles på medarbejderen, så du sikrer dig, at du altid har rette medarbejder på rette sted i en konstant foranderlig virksomhed.
Som leder skal din spidskompetence hermed være at kunne lytte mere, end du taler. Mange ledere tror, at man absolut skal være god til at tale og præsentere store forkromede power point præsentationer. Selvfølgelig er det en fordel, men hvis du ikke lytter til dine medarbejdere, så lever virksomheden på lånt tid. Uden lytningen med i bagagen er det svært at udvikle på noget som helst.
Det være sig både:
- Når du skal ansætte (hvordan skal du kunne ansætte den rigtige medarbejder, hvis det kun er dig, der taler)
- Kundemødet (hvordan skal du kunne sælge det rigtige produkt, hvis du ikke lytter til kundens behov)
På samme måde er det med MUS. Hvordan skal du kunne sikre dig, at dine medarbejdere trives og er der, hvor de skal og vil være, hvis du ikke lytter til, hvad deres ambitioner er, og hvad de ønsker sig af deres arbejdsliv.
Så lige så snart du har med mennesker at gøre, er det alfa omega at kunne lytte til andre.
/Anne Mette