Red corona generationen
Corona kom, Corona så og corona sejrede. I hvert fald indtil videre, hvor vi med vacciner forhåbentligt snart kan begynde at leve et normalt liv igen. Eller kan vi?
For hvis der er noget, corona har gjort, så er det at vende op og ned på vores hverdag både nu og i fremtiden. Hvis der var en, der havde sagt til mig i december 2019, at inden længe sidder dine børn foran en skærm og modtager ”hjemmeundervisning”, ville jeg have trukket på smilebåndet og sagt, at de var fulde af løgn. Og her sidder vi så. For 2. gang og for nogles vedkommende på 3. måned stadig hjemsendt.
Hvad har det her år gjort for vores børn?
Ja, en ting er sikkert. De har i hvert fald ikke lært det, de skulle. Dertil kommer, at mange af dem lider af depression, angst, ensomhed og en dyb fortvivlelse over tiden, der bare går. Den barndom og ungdom, hvor de skulle formes som mennesker, smuldrer bare mellem hænderne på dem.
Et eneste år skulle der til for at tabe en hel generation på gulvet.
Folkeskolen har været på en nedadgående rutchebanetur gennem de sidste 20-30 år. Min datter har haft en ung dansklærer på Folkeskolens mellemtrin, der skrev opslag på Aula med så mange grammatiske og sproglige fejl, at man skulle tro, det var en elev i 1. klasse. Grundene til denne nedtur kan være mange. Jeg tror, det handler om alt for mange reformer, der har set godt ud på papiret, men som er fejlet i implementeringen og derfor ikke har gjort den gavn, de skulle.
En anden grund, tror jeg, er en berøringsangst i at give børnene feedback på deres arbejde, fordi vi alle skal være så “ens” og have samme forudsætninger. Det virker bare ikke, fordi mennesker er forskellige og har forskellige forudsætninger for at lære, og sådan skal det også være. Der er plads til os alle i samfundet uanset niveau, men det er forfejlet at tro, at alle børn skal gå under samme fællesnævner.
Læs blogindlægget om feedback her
Uanset grunden til det lave niveau i Folkeskolen, har jeg lagt mærke til en klar tendens, når jeg som HR specialist modtager ansøgningsmateriale fra kandidater. Er materialet fra en moden ansøger, kan jeg være sikker på, at der er fuldstændigt styr på grammatik, sprog, stavning ja sågar kommatering. Modtager jeg materiale fra en yngre kandidat, er materialet behæftet med grammatiske fejl, sproglige fejl og slåfejl – Og der er helt sikkert ikke et eneste komma.
Nu er der så gået et år med corona, og Pernille Rosenkrantz Theils løsning på en genåbning af skoler og uddannelsessteder er at sænke niveauet – Og i nogle tilfælde lade årskarakteren (som i øvrigt er erhvervet ved online undervisning) gælde i stedet for en eksamen. Det er simpelthen ikke godt nok.
I min optik bør vi hive skoleåret 2020-21 ud af kalenderen. Vi skylder vores børn at give dem en chance til i stedet for at tage dem som gidsler. Èt år er ingenting i forhold til det lange liv, de har foran sig.
I stedet for at sænke elevernes niveau, som i forvejen er skræmmende lavt, bør alle børn og unge gå året om. Hellere lære dem pensum og mere til end at acceptere, at de ikke kan det, de skal kunne på deres eget klassetrin.
De børn, der havde glædet sig til det bedste år nogensinde på en efterskole eller højskole. Nu er året snart gået, og de har kun været på skolen halvdelen af tiden. Giv dem året tilbage.
Hvis statskassen kan kompensere for et helt erhverv, der bliver nedlagt. Hvis den kan kompensere et helt erhvervsliv med diverse hjælpepakker under en lang nedlukning, som for manges vedkommende ikke giver mening.
Så må de også kunne finde penge til at yde økonomisk støtte til alle de skoler, efterskoler, højskoler og uddannelsessteder, der på den her måde ikke får nye ”kunder” i butikken, men må give de eksisterende en tur mere i karussellen.
I den forbindelse vil der også skulle bruges flere penge på at oprette to årgange af 0. klasser på alle skoler, da børnehavebørnene selvfølgelig skal have mulighed for at starte i skole, på det tidspunkt, de skulle have startet alligevel – Men tro mig, det vil være det hele værd.
Vi skylder Danmarks fremtid – vores børn og unge – at give dem en god uddannelse og en god skolestart. Konsekvenserne ved ikke at gøre noget er, at de for altid vil være stemplet som corona generationen…
Den fortabte generation, der står bagest i jobkøen, fordi de bare ikke kan det samme, som de andre kandidater med samme uddannelse – Men uden corona som blind passager.