Er du introvert? Så er du ikke den eneste…

I går læste jeg Anders Heide Mortensens artikel om Novos direktør Lars Fruergaard Jørgensen, der er introvert. Det fik mig direkte til tasterne, da der åbenbart er brug for en afklaring på området.

Det kommer egentligt ikke bag på mig. Jeg sidder dagligt med kandidater og venner og bekendte og må fortælle dem, hvorfor jeg ser dem som introverte. Anders Heide Mortensen skriver, at 30 % af befolkningen er introverte. Mit skud fra hoften er, at tallet nærmere er 80-90 %. Der findes nemlig forskellige kombinationer, som jeg vil uddybe her:

Udadvendt/introvert

Denne kombination er den mest udbredte. Jeg selv og de fleste af dem jeg taler med, hører til denne kategori. Vi kan sagtens gå til en fest og til andre sociale arrangementer. Vi kan sagtens tale med andre og have gode dialoger om stort og småt. Ja, vi kan ligefrem være festens midtpunkt, ligesom vi er gode til small-talk.

Men efter en god fest vil vi bare helst flade ud på sofaen. En god bog eller en god film i fjernere er vores bedste ven, og det skal helst ske alene. Det er her, vi samler vores energi til at kunne gå ud blandt mennesker igen, når vi skal til det næste arrangement.

Jeg får selv mine bedste ideer, når jeg befinder mig alene i mit hjem uden forstyrrende elementer.

Udadvendt/ekstrovert

Hvis du er gift med en, der har denne kombination, vil du opleve en person, der søger kontakten med andre. Personen kan gå fra den ene fest til den anden uden problemer og har slet ikke brug for at puste ud. Personen samler energi ved at være sammen med andre og kommer hurtigt til at kede sig i sit eget selskab – Modsat den udadvendte/introverte person, der nyder sit eget selskab.

Indadvendt/introvert

Hvis du nogensinde har været sammen med en person med denne kombination, vil du ikke være i tvivl. Ofte er de gået specialistvejen, fordi de på den måde kan få lov til at sidde i et hjørne af en virksomhed og nørde med det, de er gode til. De er super dygtige og dedikerede til deres arbejde, men de vil faktisk helst ikke klappes på skuldrene for det. Ofte betyder det ikke noget for dem, hvad deres nørderi skal bruges til. Det der tænder dem er at få lov til at sidde og fordybe sig i fred og ro.

Hvis du forsøger at indlede en samtale med en person med denne kombination, vil du som oftest modtage enstavelsesord som svar eller et ”ved ikke”. De har sjældent taget stilling til ”almindelige” menneskespørgsmål og kan simpelthen ikke forholde sig til, hvilket for dem, synes ligegyldigheder. De vil bare helst være i fred og nørde med det, de er så gode til. Og det er her, de fleste mennesker går galt i byen. De tror, at alle introverte mennesker er den her type og er slet ikke klar over, at den her type mennesker er introverte i kombination med en indadvendthed.

Jeg har arbejdet som ekstern HR chef i en ingeniørvirksomhed, hvor medarbejderne virkelig var engagerede og dygtige, men ”samtalen” blev ret ofte en monolog, hvor jeg stillede dem spørgsmål, og hvis jeg var heldig, fik jeg et JA, et NEJ eller et VED IKKE retur. Jeg kunne nærmest se i øjnene på dem, at det der nymodens ”HR halløj”, som direktøren havde fundet på, kunne hun godt stikke et sted hen, hvor solen aldrig skinner. Nu skulle de pludselig til at forholde sig til noget, som de var fuldstændig ligeglade med. De gik på arbejde for at lave det, de elskede over alt på jorden. Hvis det stod til dem, kunne de have siddet på månen, hvis de bare kunne få lov til deres nørderi

Et andet eksempel på en indadvendt/introvert person er Jonas Aagren Larsen fra Landmand søger kærlighed. De piger, han skulle date, var lige så indadvendte/introverte, som ham selv, hvilket bevirkede, at samtalen ofte gik i stå.  Jeg sad og krummede tæer, som de fleste andre, tror jeg, over at se 4 mennesker sidde rundt om et borde-bænkesæt, og ikke en af dem vidste, hvad de skulle sige til hinanden eller spørge hinanden om.

Ja, jeg ser Landmand søger kærlighed helt alene, fordi det nu engang bare er en megafed måde at samle energi på.

Så nej, Lars Fruergaard Jørgensen behøver ikke at modtage Ridderkorset for at stå frem og sige, at han er introvert. Han er bare helt normal, ligesom de 5,2 mio. andre danskere, der også er helt normale – hvis vi altså tæller alle introverte personer med – både de udadvendte og de indadvendte.

Hvilken kombination er du, og hvem har du mødt flest af?

Spørg næste gang du er sammen med en person, hvor han eller hun samler sin energi. Så har du svaret….

Ps. Jeg har stadig til gode at møde en indadvendt/ekstrovert person. Jeg tror ikke på, det kan lade sig gøre, men sig endelig til hvis du møder en. Ham eller hende vil jeg gerne møde

Pps. Som altid når vi har med mennesker at gøre, er der intet, der er sort/hvidt. Der er naturligvis forskellige grader inden for hver af kombinationerne

Et uddrag af de kunder vi har hjulpet